Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011
DSG 7 (Ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη)
To κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη είναι αναμφίβολα μια επαναστατική τεχνολογία για μηχανικό κιβώτιο. Το διπλού συμπλέκτη κιβώτιο για πρώτη φορά είχε τεθεί σε παραγωγή από BorgWarner, η οποία το αποκαλεί "DualTronic". Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Audi TT 3.2 με το όνομα "DSG" (Direct-Shift Gearbox).
Όπως και αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο, DualTronic της BorgWarner μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ημι-αυτόματο, όπου ο οδηγός κάνει τις αλλαγές ταχυτήτων μέσω paddles, ή συμβατικό επιλογέα. Δεν υπάρχει πεντάλ συμπλέκτη, επειδή ο συμπλέκτης είναι αυτόματος, ενώ ο επιλογέας ταχυτήτων είναι σε εφαρμογή από ηλεκτρο-υδραυλικούς ενεργοποιητές. Για να χαλαρώσετε την οδήγηση, υπάρχει επίσης μια πλήρως αυτόματη λειτουργία, όπου ο εγκέφαλος καθορίζει ποια εργαλεία θα επιλέξει. Οπότε, ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτού και άλλων αυτοματοποιημένων μηχανικών κιβωτίων;
Αντίθετα από τα συμβατικά κιβώτια ταχυτήτων, το DualTronic χρησιμοποιεί 2 συμπλέκτες - ένα συμπλέκτη συνδέεται με τα γρανάζια (1ης, 3ης και 5ης), ενώ ένα άλλο συμπλέκτη συνδέεται με τα γρανάζια (2ης, 4ης και 6ης). Αυτό επιτρέπει την αλλαγή να γίνεται πολύ ομαλότερη και πιο γρήγορη από τα συμβατικά κιβώτια ταχυτήτων.
Σε ένα συμβατικό κιβώτιο ταχυτήτων: όταν ο οδηγός θέλει να αλλάξει από τη μία σχέση στην άλλη, πιέζει προς τα κάτω το πεντάλ του συμπλέκτη, με αποτέλεσμα ο κινητήρας να αποσυνδέεται από το κιβώτιο ταχυτήτων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καμία δύναμη δεν μεταδίδεται με το κιβώτιο ταχυτήτων, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μπορεί να αλλάξει ταχύτητα. Όταν ο συμπλέκτη επανέρχεται και πάλι, τότε η ισχύς μεταδίδεται και πάλι στο κιβώτιο ταχυτήτων. Έτσι δεν έχουμε ομαλή αλλαγή. Η πιο ομαλή αλλαγή εξαρτάται από το πόσο επιδέξια ο οδηγός συνεργάζονται με τον συμπλέκτη και το γκάζι. Το αυτοματοποιημένο κιβώτιο ταχυτήτων, όπως της Ferrari F1 είναι παρόμοια. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο συμπλέκτης και οι ταχύτητες λειτουργούν με τον εγκέφαλο μέσω υδραυλικών ενεργοποιητών αλλά και πάλι δεν είναι ομαλή η αλλαγή. Αντίθετα, ένα αυτόματο κιβώτιο με μετατροπέα ροπής, δεν έχει αυτό το πρόβλημα.
Το κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη μπορεί να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα, με πολύ χάρη στο σχεδιασμό του διπλού συμπλέκτη που του επιτρέπουν να «προ-επιλέξει" την επόμενη ταχύτητα. Πάρτε αυτό το παράδειγμα: υποθέτοντας ότι το αυτοκίνητο επιταχύνει με 2α. Ο συμπλέκτης των ζυγών σχέσεων είναι συμπλεγμένος με τον κινητήρα ενώ ο άλλος των μονών είναι αποσυμπλεγμένος. Από τα στοιχεία που λαμβάνονται από τη θέση του γκαζιού και του στροφόμετρου, ο εγκέφαλος γνωρίζει ότι ο οδηγός θα επιλέξει την τρίτη σύντομα, έτσι θα συνδέει την 3η ταχύτητα. Η προ-επιλογή της 3ης δεν θα επηρεάσει την 2η ταχύτητα. Όταν ο οδηγός ακουμπήσει το μοχλός αλλαγής ταχυτήτων στο τιμόνι, ο εγκέφαλος σηματοδοτεί τον συμπλέκτη για να απεμπλακεί και ταυτόχρονα να συμπλεχτεί ο άλλος συμπλέκτη. Με τον τρόπο αυτό, έχει αλλάξει από την δευτέρα σε τρίτη, χωρίς καμία καθυστέρηση. Η μόνη καθυστέρηση που προκαλείται είναι από την ομαλή απεμπλοκή και την εμπλοκή των δύο συμπλεκτών.